Wzrośnie produkcja przetworów owocowych
22 sie 2011 | opublikował gk | Kategoria: NajnowszeW sezonie 2011/2011 produkcja przetworów owocowych w Polsce powinna wynieść 775 tys. ton wobec 735,0 tys. ton w sezonie 2010/2011 oraz 835 tys. ton w sezonie 2009/2010 – informuje Portal Spożywczy powołując się na raport Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
W analogicznych sezonach polska produkcja soków pitnych, nektarów i napoi kształtowała się na poziomie 1560,0 tys. ton w poprzednim i sezonie i 1590,0 tys. ton w sezonie 2009/2010. Prognoza na sezon 2011/2012 to około 1570,0 tys. ton.
W bieżącym sezonie, jak co roku w polskim przetwórstwie owocowym dominować będą mrożonki owocowe z wynikiem około 300,0 tys. ton (wobec 310 tys. ton w sezonie 2010/2011) oraz koncentraty soków owocowych (220 tys. ton w porównaniu do 175 tys. ton w ub. sezonie) z najważniejszym dla polskiego przetwórstwa sokiem jabłkowym.
Więcej: Portal Spożywczy