Nowości, tendencje, analizy, opinie

Wzrośnie produkcja przetworów owocowych

22 sie 2011 | opublikował | Kategoria: Najnowsze

W sezonie 2011/2011 produkcja przetworów owocowych w Polsce  powinna wynieść  775 tys. ton wobec 735,0 tys. ton w sezonie 2010/2011 oraz 835 tys. ton w sezonie 2009/2010 – informuje Portal Spożywczy powołując się na raport Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

W analogicznych sezonach polska produkcja soków pitnych, nektarów i napoi kształtowała się na poziomie 1560,0 tys. ton w poprzednim i sezonie i 1590,0 tys. ton w sezonie 2009/2010. Prognoza na sezon 2011/2012 to około 1570,0 tys. ton.

W bieżącym sezonie, jak co roku w polskim przetwórstwie owocowym dominować będą mrożonki owocowe z wynikiem około 300,0 tys. ton (wobec 310 tys. ton w sezonie 2010/2011) oraz koncentraty soków owocowych (220 tys. ton w porównaniu do 175 tys. ton w ub. sezonie) z najważniejszym dla polskiego przetwórstwa sokiem jabłkowym.

Więcej: Portal Spożywczy

Tagi: ,

Dodaj komentarz

Musisz być zalogowany to post a comment.