Większy VAT, wyższe ceny
5 sty 2011 | opublikował gk | Kategoria: Najnowsze, Problemy rynkuOd 1 stycznia 2011 r. w Polsce obowiązują nowe stawki VAT. Najszybciej na zmiany reagują małe sklepy, gdzie właściciele już wystawiają wyższe rachunki za zakupy. Wzrostu cen nie widać na razie na półkach super- i hipermarketów dużych sieci handlowych, lecz także tutaj podwyżki to tylko kwestia czasu – czytamy w portalu Handel-net.pl
Jak czytamy, drożej jest już u drobnych detalistów i w małych, regionalnych sieciach. Różnice nie biją po oczach – najczęściej sięgają kilku lub kilkunastu groszy, jednak klienci doskonale wiedzą, że nawet najmniejsze podwyżki mogą w dłuższym okresie poważnie nadszarpnąć domowy budżet.
Z 22 na 23 procent podniesiono najpopularniejszą stawkę VAT, którą objętych jest większość produktów niespożywczych. 8 zamiast dotychczasowych 7 procent zwiększy się VAT m.in. na leki i zabawki. Wzrośnie tez podatek za żywność nieprzetworzoną, taką jak mięso, mleko, warzywa i owoce. Do tej pory fiskus zabierał 3 procent ich wartości, teraz będzie pobierał 5 procent. W tej kategorii podwyżki na sklepowych półkach odnotowywane są niemal natychmiast po wprowadzeniu nowych przepisów.
Mniejszy VAT (5 procent zamiast dotychczasowych 7) dotyczy większości produktów przetworzonych, tj. makarony, konserwy, dania gotowe, wędliny, sery). Nie znaczy to jednak, że ich ceny detaliczne spadną. Przeciwnie, tu także klienci dostaną po kieszeni z powodu wzrostu kosztów produkcji tych artykułów. Droższe surowce, energia oraz transport przełożą się z pewnością na finalną cenę wyrobów.
Więcej: Handel-net.pl