Żywność drożeje
18 lut 2011 | opublikował gk | Kategoria: Artykuły przemysłowe i spożywcze, NajnowszeNajwiększe podwyżki w kategorii żywności obejmą wyroby pszenne, które zdrożeją nawet o 20 proc. – Ale nie ma niebezpieczeństwa, że cena chleba przekroczy 5 zł – mówi z rozmowie z „Dziennikiem Gazetą Prawną”, Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Owoce i warzywa już teraz są drogie, a mroźna zima nie sprzyja zbiorom. Andrzej Gantner szacuje, że kolejny nieurodzaj spowoduje nawet 50-procentowe podwyżki.
Wzrośnie także cena słodyczy, bo cukier poszedł w górę o 150 proc. i osiągnął najwyższą cenę od 30 lat. Najmniej podwyżki będą odczuwalne w kategorii produktów mlecznych.
W ciągu ostatnich dwóch lat kawa podrożała o 163 proc., kukurydza o 100 proc., a za bawełnę trzeba płacić już 368 proc. więcej niż na początku 2009 r. Ryż jest o 72 proc. droższy niż w 2009 r. Słabe były zbiory rzepaku, słonecznika, owoców, warzyw. Czosnek od początku roku zdrożał o 100 proc.
Źródło: Portal Spożywczy